Nuk Ju Pëlqejnë Perimet? Përgjegjëse Mund Të Jenë Gjenet Tuaja

Pse është e vështirë për disa njerëz të hanë perime?
Studiuesit në Universitetin e Kentucky besojnë se një gjen i caktuar i bën përbërësit në disa perime me shije veçanërisht të hidhur për disa njerëz, kështu që ata shmangin perime ushqyese, të shëndetshme për zemrën si brokoli, lakrat e Brukselit dhe lakrat e tjera. Individë të tillë mund të kenë gjithashtu një ndjeshmëri të ngjashme me çokollatën e errët, kafenë dhe birrën.
Njerëzit lindin me dy kopje të një gjeni të shijes të quajtur TAS2R38. Ata që trashëgojnë dy kopje të variantit të quajtur AVI nuk janë të ndjeshëm ndaj hidhërimit të këtyre kimikateve. Por ata që trashëgojnë një kopje të AVI dhe një kopje të PAV janë veçanërisht të ndjeshëm dhe i shohin këto ushqime të hidhura.

MOS E NDIQ GJITHMONE ZORREN TENDE!

Tonia Reinhard, një pedagoge e vjetër në Wayne State University në Detroit dhe drejtore kursi për ushqimin klinik në shkollën e mjekësisë të universitetit, tha se është intriguese që studiuesit e Universitetit të Kentucky identifikuan rajone gjenetike që lidhen me shijen që mund të ndikojnë në zgjedhjet e ushqimit të një personi dhe potencialisht të ndikojnë zhvillimi i sëmundjeve të caktuara kronike.

“Meqenëse frutat dhe perimet përmbajnë shumë fitonutrientë dhe lëndë ushqyese thelbësore që mund të zvogëlojnë inflamacionin dhe dëmtimin oksidativ – dy procese kryesore dëmtuese të lidhura me sëmundjet kardiovaskulare, kancerin, diabetin dhe sëmundjet e tjera kronike – gjithçka që ndikon në marrjen dietike të këtyre ushqimeve mund të ndikojë në zhvillimin e sëmundjes.

Ajo shtoi se njerëzit duhet të mbajnë mend se perceptimi i shijes njerëzore është një proces kompleks, i cili preket nga shumë ndryshore.

“Eshtë e dobishme për individët të përpiqen të kuptojnë preferencat e tyre dhe kur janë jo të shëndetshëm, të përdorin funksionin e tyre njohës për të tejkaluar disa prej tyre,” tha ajo.

Annie Mahon, një dietologe e regjistruar në Universitetin Indiana-University Purdue Indianapolis, e quajti studimin e gjeneve që ndikojnë në preferencat e shijes një zonë aktive kërkimi. Ajo i bëri jehonë shqetësimeve në lidhje me implikimet shëndetësore të perimeve që largohen nga dieta, të shëndetshme për zemrën, si brokoli dhe lulelakra.

“Këto perime janë burime të mira të fibrave, folateve, si dhe vitaminës C dhe K”, tha Mahon. “Këto lëndë ushqyese janë të rëndësishme për të mbajtur një sistem të shëndetshëm të tretjes dhe imunitetit, si dhe shëndetin e zemrës.”

Ajo tha se opsionet për individët me këtë gjenotip mund të përfshijnë gatimin e perimeve.

“Kjo mund të zvogëlojë hidhërimin dhe për këtë arsye zbulohet se ka një shije të pranueshme,” tha ajo. “Ose individët duhet të gjejnë burime të tjera të atyre lëndëve ushqyese që duhet të jenë mjaft të lehta për tu bërë pasi që ka shumë mundësi të tjera.”

Mahon tha se është gjithashtu e rëndësishme të mbani mend që sythat e shijes zvogëlohen në ndjeshmëri ndërsa plakemi.

“Pra,vetëm sepse nuk ju pëlqeu një frut ose perime kur ishit i ri, nuk do të thotë që nuk do të donit më të rriteni,” tha ajo.